Dodawaliśmy do niego ocet, sok z cytryny, sodę, wodę gazowaną, Coca-Colę i jodynę – i obserwowaliśmy, jak białka w mleku zaczynają się „bać" i tworzyć grudki. 
Stworzyliśmy też tęczę w mleku z barwników i płynu do naczyń – kolory naprawdę zaczęły tańczyć! 

A na koniec sprawdziliśmy, co się stanie, gdy kropla jodyny trafi na chleb i ziemniaka... Efekty były zaskakujące! 


Nauka smakuje najlepiej, gdy można jej dotknąć i zobaczyć na własne oczy! 


View the embedded image gallery online at:
https://sp1lipnicawielka.pl/aktualnosci/1501-chemia-w-akcji-czego-boi-sie-mleko#sigFreeIdea0dc3373c
https://sp1lipnicawielka.pl/aktualnosci/1501-chemia-w-akcji-czego-boi-sie-mleko#sigFreeIdea0dc3373c

Dziś