![1](/images/dzienczekolady2024/1.jpg)
Na zajęciach kółka biologicznego odbyła się krótka pogadanka o właściwościach czekolady.
![🍫](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tf7/1/16/1f36b.png)
![🍫](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tf7/1/16/1f36b.png)
![🍫](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tf7/1/16/1f36b.png)
Uczniowie dowiedzieli się, że brązowe składniki każdej czekolady to miazga kakaowa i tłuszcz kakaowy, które powstają w wyniku obróbki ziarna kakao. Przeanalizowali składy różnych produktów czekoladowych. Czy jest gorzka, mleczna, biała, nadziewana – od wieków dostarcza nam witamin, magnezu, poprawia nastrój i koncentrację.
![🧐](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tdd/1/16/1f9d0.png)
Czekolada również zmniejsza stan
zapalny, ochrania komórki nerwowe przed degeneracją, poprawia parametry sercowo-naczyniowe, reguluje gospodarkę węglowodanową, korzystnie wpływa na skład flory jelitowej. Przede wszystkim jest źródłem przyjemności.